Valós helymeghatározás beltéren

Ha valós idejű helymeghatározásról beszélünk, akkor szinte mindenkinek a GPS technológia jut eszébe. A műhold alapú helymeghatározás azonban csak kültéren működik, a polgári GPS-ek pontossága pedig 3-5 méter. Mi a helyzet a beltéren? Hogyan határozhatjuk meg tárgyak helyét nagy pontossággal?

A SEWIO rendszere az UWB (Ultra Wide Band) hálózati alapokon képes beltéri helymeghatározásra akár 5 cm-es pontossággal. A rendszer horgonyokból áll, amelyeket egy számítógépes hálózatra csatlakoztatunk. A horgonyok egymástól 40-50 méterre helyezkednek el. Ezekkel a horgonyokkal körbehatárolt területen lévő tárgyakra, raklapokra, targoncákra helyezhetünk el tag-eket. A kisméretű tag-ek által sugárzott jeleket veszik a horgonyok és a rádióhullámok terjedésének figyelembevételével határozza meg ezeknek a tag-eknek a helyét a szerver 2 vagy 3 dimenzióban.

A tag-ek egyedi azonosítóval vannak ellátva és egyedileg paraméterezhető, hogy milyen gyakorisággal sugározzanak jeleket. A gyakoribb beállítással pontosabban meghatározható a helyzet. A web alapú szerver gyakorlatilag platformfüggetlen megjelenítést tesz lehetővé. A felhasználási területek sokoldalúak. A pontosság akár lehetővé teszi sötétraktárakban az automata targonca navigálást, vagy egy teljes termelő üzem digitalizálását. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A szoftverben a tag-ek mozgásáról akár hőtérképet lehet lekérni, ez különösen hasznos lehet a kiskereskedelmben, kiválóan monitorozható, hogy az adott területeken hogyan alakul a vásárlói forgalom. Az áruk el, vagy átrendezése pedig pontos forgalmi adatok alapján történhet.