Szabotázsvédelem

a burglar wearing a balaclava holding huge wire cutters over black background

Szabotázsvédelem – a riasztók önvédelme

betörő

Egy szakszerűen kiépített riasztó rendszernél követelmény, hogy a rendszer elemei szabotázsvédelemmel legyenek ellátva.

Egy fémdoboz vagy sziréna háznál található egy kapcsoló, amely a fedél nyitásánál, vagy a falról történő leszerelésnél már szabotázs jelzést generál. Egy mozgásérzékelő esetén a fedél eltávolításánál fog a felhasználó értesülni a szabotázs jelzésről.

Sokszor hallott kérdés, hogy letakarták egy sapkával a mozgásérzékelőt, mielőtt élesítették a rendszert, és így törtek be. Ma már léteznek olyan mozgásérzékelők, amelyek kitakarás elleni védelemmel is rendelkeznek. Ha ilyen eszközökből áll a riasztó, akkor még hatástalanított állapotban is jelezni fogja a központja, hogy a rendszert szabotálják.

 

Mi történik, ha a kábelt elvágják?

Amennyiben a riasztó központ elveszíti a kapcsolatot az érzékelővel, akkor a rendszer szabotált állapotba fog kerülni, sziréna esetén automatikusan megszólal, a beépített akkumulátornak köszönhetően.

 

A szabotázs jelzésnél a felhasználó tudja, hogy melyik eszköz generálta a jelzést?

Egy jól kialakított rendszer esetén a felhasználó a kezelőjén megjelenített információk alapján pontosan tudja, hogy melyik eszköz adta a jelzést. Amennyiben távfelügyleti szolgáltatással is rendelkezik, akkor a távfelügyelet diszpécserei is meg tudják mondani, hogy honnan jött betörés vagy szabotázs jelzés.

 

Egy ilyen jól működő rendszer biztos többe kerül, mint ami csak a betörés jelzésről gondoskodik!

A válasz nem. Ez egy elvárás a riasztó központtól, illetve a telepítő szakembertől, hogy így legyen az érzékelő a központba kötve.

 

Mi a helyzet a rádiós érzékelőkkel? Itt is működik a szabotázs visszajelzés?

Működik, amint valaki leveszi az érzékelőről a fedelet szabotázs jelzést fog generálni, továbbá a riasztó központban beállítható, hogy előre meghatározott időközönként ellenőrizze a kapcsolatot az érzékelőjével.

 

Kocsi Balázs
Biztonságtechnikai mérnök