Robotok a vagyonvédelemben

Az Edutus Főiskola és a Rotary Club Tatabánya rendezésében a “Munkaerőpiac és automatizálás” témakörében tartottak konferenciát Tatabányán. A rendezvényt a DERIK Hungária Kft. is támogatta. A konferencia célja volt, hogy felvillantsa, hogy az automatizálás és a robotika, napjaink részévé vált és a közeljövőben átformálja a munkaerőpiacot.

“Kell-e félni a robotoktól” címmel tartott előadást Fajkusz Ferenc szolgáltatás-fejlesztési igazgató és Dobos Zoltán üzleti intelligencia rendszer szakértő az IBM-től. Bemutatták a Watson projektet, és érdekes információkat osztottak meg a tanuló mesterséges intelligenciákról. Bemutattak egy kis robotot, amelyet egy egyszerű és olcsó Raspberry PI mikroszámítógép segítségével bárki megépíthet, mert teljesen nyílt forráskódú a rendszer.

A B-Mod automata járőr

Böröndi Ferenc a B-Modem Kft. tulajdonosa és ügyvezetője a robotika és a vagyonvédelem összefüggéseiről beszélt. A B-Modem Kft. riasztó- és kamerarendszerek telepítésével is foglalkozó cég, saját fejlesztésű riasztórendszereket telepítenk. Érdekes projektjük a termeléstámogató robot, amely egy mágnesszalagot követve ingázik a gyárakban a sorok és a raktár között, biztosítva ezzel a folyamatos anyagellátást. Ebben az évben befejezik automata járőrük fejlesztését, amely mind beltéren, mind kültéren képes járőrözni. Gyakorlatilag 4 járőr robot munkáját fogja össze egy diszpécser, így gyakorlatilag a munkaerő költségek 75%-a megtakarítható.

Pinczés Balázs a Borg Warner egyik vezetője a munakerőpiaci trendekről és a jövő lehetőségeiről, illetve veszélyeiről beszélt. Az olcsó, betanított munka jelentős versenytársa lesz a robotika, 8 munkás munkáját ellátó robot telepítési költségei gyakorlatilag egy éven belül megtérülnek. Jelenleg a legfőbb problémát a térségben a munkafegyelem alacsony szintje és a hiányzások jelentik.
A legfőbb trendek az ipari automatizálásban:
– multi touch tecnológia – azaz az érintőképernyők és az ergonómikus kezelés
– ipari mobil applikációk terjedése
– beépített HTML5 támogatás (web alapon könnyen elérni minden belső anyagot)
– BYOD, azaz a saját eszközök használata a munkahelyen (telefon, laptop)
– online kutatás
– online tanulás
– virtualizáció (a sok adatot gyakorlatilag könnyebb elemezni, ha megjelenítjük őket)
– vezeték nélküli technológiák terjedése
– robotok forradalma

Rodé Lajos a Robotics Hungária Kft.-től Tatabányát, mint az automatizálás városát vízionálta és nagyon érdekes klaszterekkel kapcsolatos gondolatokat és folyamatlokat vázolt fel.

Váczi Dávid a forrásokhoz való hozzájutás lehetőségeiről tartott előadást.