Rádiós vagy vezetékes?

security alarm app on a digital generated smartphone with a flat mock-up. All screen graphics are made up.

Egy telepítő minden felmérés során tájékoztatja a tulajdonost, hogy milyen eszközök, milyen lehetőségek vannak arra, hogy egy riasztó rendszert kiépítsenek. Három féle kialakításban lehet gondolkozni, vezetékes, vezeték nélküli vagy hibrid rendszer, amely mindkettő tulajdonságával rendelkezik.

A vezetékes rendszer előnye, rendkívül stabil, kevesebb karbantartást igényel, valamint ehhez a típusú rendszerhez kaphatók a legnagyobb választékban az érzékelők, melyek jelentősen olcsóbbak is rádiós változataiknál. Azonban a rendszer kialakítása jelentősen drágább, mely jelentős mértékben a befektetett munkából adódik.

A rádiós rendszer nagy előnye, hogy gyorsan kiépíthető, az érzékelők mobilak, az átépítések során bárhová áthelyezhetők, és ez jelentősebb munka befektetésével nem jár. Azonban az érzékelőkben lévő akkumulátorok megkövetelik a gyakoribb karbantartásokat.

A hibrid rendszerekről, általában meglévő rendszerek bővítésénél beszélhetünk. Például utólag szerelt kültéri érzékelők, mobil faházak, utólag felhúzott épületrész riasztóval történő levédése esetén.   A vezetékes riasztókhoz be kell szerelni, egy úgynevezett rádiós bővítő modult, amin keresztül egyéni sorozatszámmal ellátott érzékelőket, távirányítókat, egyéb perifériákat csatlakoztathatunk a rendszerhez.

Sokszor halljuk, hogy a rádiós rendszerek nem jók, csak vezetékes rendszert szabad kiépíteni. Ez nem igaz, minden komoly riasztó rendszer teljes palettája, ami kapható MABISZ által bevizsgált termék, annak működése garantált.

 

További hírek Riasztórendszerek