Miért szól a sziréna?

Young handsome man shout at noisy neighbours, stressed by noise, closing ears with both hands, avoid listening fight

Hétköznapi kifejezéssel élve sziréna, hivatalos megnevezése szerint hang -fény jelző eszközöket nem csak dísznek építik ki a riasztó rendszereket telepítő cégek. A MABISZ előírás szerint szükséges elemét képezi egy elektronikus jelző rendszernek.
Egy betörés esetén a hangjelzésen kívül fényjelzéssel is felhívja magára a figyelmet. A szirénáknak további szerepe, hogy magával a megjelenésével tudatja, hogy itt, nem egy olyan épület van, ahová bármikor bárki szabadon jöhet-mehet.
Minden jól kiépített rendszerben a sziréna olyan aktív eszköze a riasztó rendszernek, ahol nemcsak hangot és fényt bocsát ki, hanem a fedél leszerelése esetén már riasztja is a távfelügyeletet, hogy a fedelet eltávolították, ez egyébként a sziréna működésbe lépését is jelenti.
Abban az esetben is megszólal a sziréna, ha a központtal megszűnik a kapcsolata, ami jelentheti, hogy a kábelt elvágták, vagy a környéken több órás áramszünet van és a központok akkumulátorai lemerültek. Ilyenkor a beépített akkumulátor méretétől és állapotától függően percekig vagy akár órákig képes visítani. Abban az esetben, ha a központtal visszaáll a kapcsolata az eszköz ismét nyugalmi állapotába kerül.
Az ilyen esetek elkerülése érdekében javasoljuk a riasztó központjuk időszakos karbantartását, hogy a központja áramszünet esetén minél tovább működőképes legyen, illetve minden felhasználó vegye komolyan, ha a távfelügyelete jelzi az áramkimaradást. Ez egy betörési kísérlet első jele lehet.

 

További hírek Riasztórendszerek