Kisállatvédett érzékelők

Funny photo of French Bulldog breed dog wearing super hero costume flying through clouds in the sky

Amikor a gazdi újdonsült háziállatát a lakásban hagyja, és riasztóját élesíti, csak idő kérdése, hogy a rendszere valamelyik mozgásérzékelője betörést jelezzen. A telepítés előtt mindenképpen a szakemberekkel át kell nézni annak a lehetőségét, hogy a lakásban hová, milyen érzékelők telepítésével tudjuk minimalizálni a téves jelzéseket. Ha már kiépített rendszere volt, akkor annak a lehetőségét kell megvizsgálni, hogy milyen eszköz cseréjével lehet megoldani, hogy a házi kedvencünk mozgását ne vegye figyelembe, de a betörőre azonnal jelezzen.

Erre a megoldásra találták ki a kisállat védett PET-es mozgásérzékelőket. Típustól függően a termékre rá van írva, hogy 16 kg, 40 kg, a legújabb technológiás érzékelőkre 50 cm, stb. A leggyakoribb a 16-18 kg kisállat védett mozgásérzékelő, ami annyit jelent, hogy a tömeget és az állat méreteit figyelembe véve körülbelül 16 kg-ig a háziállat téves jelzés nélkül szabadon mozoghat a lakásban, de egy betörőt már érzékelni fog. Azonban azt nem szabad hinni, hogy semmi képen nem okozhat kedvencünk téves jelzést, például macskáknál gyakran előfordulhat, hogy a szekrény tetejére felmászik és megközelíti a mozgásérzékelőt.  Ilyenkor szokott előfordulni az az eset, amit minden tulajdonos rémálma, betörés jelzésről tájékoztatja a távfelügyelete diszpécsere.

Mégis, hogy fordulhatott elő, hogy észrevette a mozgásérzékelő a macskát?

Tegyük fel, hogy a szoba közepén egy 5 kg-os cica a szobában mászkál. Ez a szenzor látó mezeje szerint csak egy kis pont, amit figyelmen kívül hagy, de abban az esetben, ha kedvencünk, már az érzékelő közelében mozog, akkor kitakarhatja az érzékelő látó mezejének hatodát is, ami már meghaladja az előírt érzékelési határt, és a riasztó rendszere betörést fog jelezni.

Ezért fontos, hogy a mozgásérzékelőket ne a szekrények közelébe helyezze el a telepítő, hanem olyan falfelületet válasszon, amivel a területet le tudja védeni, de házi kedvencünk számára elérhetetlen legyen.

 

További hírek Riasztórendszerek