Ipari megfigyelés költségarányai

Kamerarendszerek költségterveinek készítésekor az egyik legnagyobb tévhit, hogy a rendszer árát legnagyobb mértékben a kamerák ára határozza meg.

Ugyanúgy lehet 30-40000 Euros költségen jó, vagy rossz targoncát venni, mint kamerarendszert.

Mik a legmeghatározóbb minőségi tényezők egy kamerarendszernél?

 • A kamerák minősége
 • Az elvégzett munka minősége
 • A rendszer képességei – analítikus képességek, események jelzése.

A rendszer minőségét meghatározza, hogy milyen a kamerák felbontása, milyen részletgazdag a kép, szükség esetén mennyire nagyítható, ha egy esemény bekövetkezik-e, akkor látni fogjuk-e a rögzített felvételeken, hogy mi történt valójában?

Szintén fontos paraméter a munka minősége – jó minőségű kábellel történt a kábelezés, elegendő lesz a sávszélesség? A kamera kötései, azok a csatlakozók, amelyeken keresztül a kamera csatlakozik a belső hálózathoz megfelelően kerültek kialakításra, vagy csak egy egyszerű, olcsó műanyag kötődobozban vannak, kitéve az időjárás viszontagságainak, a hőtágulásnak?

Milyen képességekkel bír a rendszer? Vannak-e olyan analítikus funkciók, amelynek segítségével jelzi a kamera az eseményeket, például hangjelzést ad a rendszer, vagy e-mailt küld egy virtuális vonal átlépésekor, vagy jelez, ha eltűnik egy tárgy? Ezeknek a funkcióknak a segítségével kiváltható-e emberi erőforrás a vagyonvédelemben? Ha egy esemény bekövetkezik, akkor intelligens keresési funkciókkal bír a rendszer, vagy egy embernek kell visszanéznie a felvételeket?

Ezek a tényezők nagyban befolyásolják majd a rendszer működését.

Ha csakis az a legfőbb szempont, hogy tűéles képeink legyenek, akkor a elavult, vagy nem beállított kamererndszert készülünk megvásárolni!

Kamerarendszerek főbb funkciói:

 • Értékek védelme
 • Emberi élet védelme

Az emberi élet védelme természetesen egy vészhelyzet esetén mindig megelőzi az értékek mentését, álszentség lenne azonban más sorrendet állítani, a kamerarendszerek elsősorban az értékek védelmére készülnek, adott esetben az emberi életet is védelmezhetik.

Követelmények, hogy legyen azonosítható

 • a beszállított alapanyag
 • a kiszállított félkész / késztermék
 • a belépő vendégek / dolgozók / külső munkavégzők
 • a terület külső védelmét lássa el a rendszer
 • a stratégialiag fontos területek védelme (víz / gáz / elektromos áram)
 • gépjárműforgalom kontrollálása a kapuknál
 • parkoló(k) védelme
 • közlekedési utak megfigyelése
 • egyéb megfigyelési igényeknek megfelelés
 • egyéb követelményeknek megfelelés: például e-mail értesítések bizonyos események bekövetkeztekor, vagy meghibásodáskor

Egy kamerarendszer teljes költsége több tényezőn alapul, hozzávetőlegesen elmondható, hogy a rendszer teljes ára arányaiban hozzávetőlegesen így alakul egy körülbelül 20 000 – 30 000 négyzetméteres területen 110-120 kamerával:

Kamerák ára 25%-ban lehet meghatározó: Milyen felbontásúak a kamerák, milyen alapvető analítikai funkciókkal rendelkeznek, milyen a kódolás, mi a fő és az alstream paramétere. Megbízható neves gyártó terméke, egy kialakult brand, amit választunk, a háttérben valós minőségellenőrzéssel, fejlesztésekkel, folyamatos támogatással, vagy no-name, olcsó terméket választunk?

Kiegészítők ára 2%-ban meghatározó: Esztétikus kameratalpak a kötések megfelelő és biztonságos elhelyezésére, esetleges kiegészítők, memóriakártyák, hogy a hálózatvesztésre is rendelkezzünk felvételekkel. Esetleges kiegészítő infra megvilágítások.

Rögzítő ára 7%-ban meghatározó: – Megfelelő a kódolás, ugyanazzal a kódolással rendelkeznek a kamerák, mint a rögzítő? Milyen a képkocka per másodperc arány a rögzítésben, ez az FPS. Ez a szám minél jobban közelít a 25-höz, annál inkább élőképhez közelítő képet látunk. Szükséges-e redundáns rögzítés, azaz ha a rögzítőben az egyik merevlemez meghibásodik, akkor lesz-e biztonsági mentésünk?

Kábelek és kábelezési költségek 45% – Megfelelő a hálózati kábelek minősége? Megfelelő réztartalommal bírnak? Felhasználhatók-e és ha igen, milyen feltételekkel a kábeltálcák? A kábelezés kültéren, vagy beltéren történik? Feszítéssel, vagy földben fut majd a nyomvonal egy része? A kamerák tápellátása helyileg, vagy központilag történik? Szünetmentesítve lesz-e a rendszer?

Szerelvényezés 9%: A kamerák felszereléséhez szükséges-e emelőgép? Az emelőgép saját, vagy bérelt? Milyen lesz a telepítési magasság? Ez nagyban meghatározza a rendszer használhatóságát is, hiszen az analítikus kamerákat hetente, kéthetente pókhálómentesíteni kell. A későbbi karbantartásokhoz is kell majd emelőgép?

Rendszer beállítása 5% – A nem releváns területek maszkolása megtörtént? A maszkolás csak a rögzítést befolyásolja? A maszk visszaállítható, vagy visszaállíthatatlan? Történnek eseménykről e-mail értesítések, vagy értesíti a rendszer a kliensprogramot bizonyos események bekövetkeztekor? A rögzítők, vagy a kamerák kimenetét vagy bemenetét vezérélésre felhasználjuk? A jogosultságok beállítása megtörtént? Erős, vagy gyenge jelszavakat használunk? Szükséges a megtekintéshez kliens PC és a kliens PC beállítása is megtörtént?

Tervezés és dokumentáció 4% – Hol lesznek a kamerák? Mekkora magasságban? Milyen típusú és kialakítású kamerákat használunk? Lesznek-e speciális kamerák, pl.: hőkamera? Mi a speciális kamerák célja? A kábelezési nyomvonal és a felhasznált hálózati eszközök megfelelően dokumentáltak? A dokumentáció segíti a későbbi karbantartást? A kamerarendszer üzemeltetési dokumentációja elkészült? Tudjuk, ki az adatgazda, ki az adatkezelő és ki az adatfeldolgozó? Kinek a feladata a mentést elvégezni? Történt oktatás a rendszer használatáról?

Segédanyagok 3% – A rendszer teljes kivitelezéséhez több segédanyagra is szükség van, amelyek apróanyagok, és nem gazdaságos részletezni ezek mennyiségét, ilyenek a csavarok, kötődobozok, tartók, csatlakozók, csövek, bilincsek.

A kiépítésnél a szerződések formája a vállalkozási szerződés, amelynek a szerződéses kötelező elemekkel együtt tartalmaznia kell:

 • A két fél adatait
 • A kapcsolattartók adatait
 • A részletes műszaki tartalmat
 • A kivitelezés határidejét
 • A felek jogait és kötelezettségeit
 • A vállalási díjat és a fizetési feltételeket
 • A kötbért
 • A garanciális feltételeket
 • Jogvita esetén az illetékes helyi törvényszéket