Hogyan lesznek felvételeink, ha a betörő elvitte a videórögzítőt?

Security Camera System in Superstore

Ha egy betörés helyszínén üzemel kamerarendszer, előfordulhat, hogy a betörő a videórendszer rögzítőjét is elviszi a mentett felvételekkel. Hogyan lehet ez ellen védekezni?

A problémára öt megoldásunk is van.

Dupla rögzítés a rögzítők összekapcsolásával

Gyakorlatilag a felvételeket két rögzítő rögzíti, egyik a helyszínen, a másik pedig egy távoli helyen. Ha az Internetkapcsolatunk megfelelő sebességű, akkor a dupla rögzítés egy megfelelő módszer lehet. Mindenképpen ellenőrizni kell helyben és a távoli rögzítési ponton az Internet sebességét. Ez egyszerűen megoldható, mondjuk a speedtest.net oldal felkeresésével. Helyben a feltöltési sebesség fontos, a másik helyszínen pedig a letöltési sebesség. Ha a sebesség jó is, a módszert mindenképpen tesztelni kell.

Ezzel a módszerrel egészen addig a pillanatig lesznek képeink, amíg a helyi rögzítő üzemel.

Dupla rögzítés a távoli kamerák elérésével

A rögzítés duplikálása megoldható úgy is, ha a távoli rögzítőrendszerre a helyi kamerák képeit hívjuk meg. Ezzel a módszerrel nagyobb sávszélességet foglalunk, azonban akkor is lesznek képeink, ha a helyi rögzítőt elviszik, de a kamerák működnek és van Internetkapcsolat.

Kliensprogram segítségével

A videórendszerhez kialakított számítógépes segédprogrammal elérhető Interneten keresztül a rögzítő. A kliens segítségével megnézhetjük az élőképeket és a mentett felvételeket. A programok segítségével gyakran menthetők is az élőképek, egyenesen a számítógép merevlemezére, egészen addig, amíg a helyi rögzítő üzemel.

FTP szerver kialakításával

Az FTP, azaz a file transfer protocoll a fájlok küldésének egy több, mint két évtizede kialakult módszere. A távoli számítógépen kialakítható egy FTP szerver, erre több nyílt forráskódú megoldás is létezik. Ki kell alakítani minden kamerának egy külön könyvtárat, a helyi kamerákat pedig be kell állítani, hogy a megfelelő könyvtárba a megadott időközönként küldjenek egy állóképet. Ezzel a módszerrel csak fényképeink lesznek, viszont ha van Internetkapcsolatunk és a rögzítőt el is viszik, utána is kapunk a kamerákról képet. Ez a módszer egyszerű, azonban kevésbé biztonságos.

E-mail értesítések beállítása

Ha a kamerák és a rögzítő rendelkeznek alapvető analítkai funkciókkal, mint például a vonalátlépés és észlelés esetén a képeket egy meghatározott e-mail címre küldik, akkor a rögzítő kikapcsolásának időpontjáig kapunk e-mail üzeneteket csatolmánnyal. A célra érdemes egy külön e-mail fiókot kialakítani, mert rengeteg felesleges e-mailt is fogunk kapni.

Általánosan elmondható, hogy a dupla rögzítés könnyen megoldható, ennek gyakorlatilag egy előfeltétele van: stabil és gyors Internet helyben és a távoli rögzítésnél.