Építkezők figyelmébe

Builder handyman with construction tools. House renovation background.

Röviden, minél előbb. Gyakori hiba, hogy a tulajdonos, akkor keresi fel cégünket, ha már majdnem kulcsrakész a lakása, de riasztó rendszerével kapcsolatban elvárás, hogy vezetékes legyen. Ebben az esetben kábelcsatornában, ami új lakás esetében nem túl esztétikus, vagy véséssel, csövezéssel, burkolással és festéssel fog járni a riasztó rendszer kiépítése, holott, a még csak épülő a ház esetén, mindezt a procedúrát a villamos hálózat kialakításával egyidőben el lehetett volna végezni.

Ha megkeres minket egy ügyfél, hogy riasztó rendszert szeretne, de a háza még csak épül, akkor már eleve egy olyan rendszert tudunk számára tervezni, majd kiépíteni, ami a személyes igényei szerint készült, a kialakítása eleve kompromisszum mentes.

A legfontosabb, hogy az alaprajzi terveket, a megálmodott belsőépítészeti kialakításokkal a tulajdonos rendelkezzen, mert ennek megfelelően tudjuk az érzékelőket a lakásban elhelyezni.

Mire kell odafigyelnünk?

  1. Ahol szekrény lesz, oda mozgásérzékelőt nem szabad rakni, mert ki fogja takarni a látó mezejét.
  2. Fűtőtestek fölé érzékelőt a téves jelzések megakadályozása miatt nem rakunk.
  3. Mozgásérzékelőt úgy helyezzük el, hogy az ablakok felé nézzen, sarok ajtók esetében az ajtók fölé ideális az elhelyezés.
  4. Házi kedvenc lesz a lakásban? Ha igen, arról minden képen tájékoztatni kell a telepítőt, az eszközök helyes megválasztásához.
  5. Hány kezelő kell a házban? Például Garázs, bejárati ajtó, emelet. Ha több szintes a ház, és a hálószobák az emeleten vannak, akkor célszerű oda is rakni egy kezelő egységet, mert az éjszakai élesítés miatt a teljes alsó szint levédhető, miközben az emeleten szabad a mozgás.
  6. Különálló területek kezelése esetén, akár több érzékelő elhelyezése is szükséges lehet, például, az iroda és a lakást elválasztó ajtóra egy nyitás érzékelő is kell.
  7. Nyitás érzékelő esetén célszerű, főleg esztétikai okokból a nyílászáróba és annak tokjába az érzékelőt és a mágnest a gyártás során behelyeztetni, mert utólag az nem minden esetben kivitelezhető, ezt az ablakos meg tudja csinálni, cak előre egyeztetni kell vele. Ezután az érzékelő kábelét és a biztonságtechnikai kábelt, az ablakok és ajtók behelyezése után, a fal bevakolása előtt össze kell forrasztani, máskülönben bontani kell a falat, hogy az érzékelőnk ellássa funkcióját.

De mit tehet a tulajdonos, ha nem jól csinálták meg a riasztó rendszer kábelezését, vagy egyáltalán nem húztak ki kábelt az eszközöknek?

Az olyan esetekre, ahol túl nagy költség, esetleg esztétikai probléma a kábelezés megvalósítása, ott a rádió frekvencián alapuló riasztó központokat és érzékelőket tudjuk javasolni.

 

További hírek Riasztórendszerek