Algoritmusok a vagyonvédelemben

Background of 3d metal gears and cogwheels

Fejlődik a robotika és a gépi látás, átalakulóban van a munkaerőpiac és hamarosan szakmák tűnnek el és eddig nem látott új szakmák keletkeznek.

A fejlődés egyik húzóágazata az autóipar. A Tesla nemrég mutatta be önvezetésre is képes elektromos kamionját.

A fejlődés egyelőre még kevés hatást gyakorol a vagyonvédelemre. Az ipari magánbiztonsági szolgáltatások leginkább a külső területek védelmére, a ki- és belépő személyek és gépkocsik dokumentálása és ellenőrzésére, jelentések, jegyzőkönyvek készítésére irányul. Ezeket a dokumentációs feladatokat a személyzet leginkább papír alapon végzi, amivel pontosan azt lehet elérni, hogy az esetleges adatkeresések bonyolultak, lassúak és pontatlanok lesznek, statisztikai adatokat kivonni pedig szinte lehetetlen a papír alapú dokumentációból szinte lehetetlen.

A feladatok digitalizálásával és teljes vagy részbeni automatizálásával egyszerűen elérhető lenne

  • A pontosabb adminisztráció
  • A védelmi szint növelése
  • Az emberi tényező csökkentése
  • A létszám csökkentése és a bűvős szó
  • A költségcsökkentés

Ahelyett, hogy a vendégektől, a külső szerelési munkákat végzőktől, vagy a belépő szállítóktól kikérdezzük a belépéshez szükséges adatokat, beléptethetjük őket úgy is, hogy ezeket az adatokat saját maguk adják meg. Az adatbevitel így pontosabbá is vállhat, hiszen a belépőnek érdeke, hogy az információkat helyesen adja meg. A visszakeresés is egyszerűbbé vállhat, mert egy nehezebben leírható cégnévnél nem kell az összes lehetséges variánsra keresni.

A gépjárműbeléptetésnél is egyszerűen alkalmazható az előzetes regisztráció egy webes felületen. Ha a regisztrált autó belépését jóváhagyják, akkor az adatok a belépési időkerettel elküldhetők az automatikus rendszámfelismerő rendszerbe, és a gépjármű érkezésekor a kapu automatikusan kinyílik. Célszerű és kényelmesebb párhuzamos megoldásokban gondolkodni. Egy kapu mozgatása megoldható:

  • nyomógombbal
  • kaputelefonnal
  • telefonos hívóval (pl.: Gate Control)
  • LPR vagy ANPR rendszerrel (rendszámfelismerés)

A kulcsok kezelése, kiadása, visszavétele is lehet automatizált. Kérdéses, hogy hány darab kulccsal dolgozunk. Az automatikus kulcsszekrényekben a kulcsok vagy rekeszekben helyezkednek el, vagy bármilyen mechanikus megoldással blokkoltak és csak a megfelelő jogosultságú kártyával hozzáférhetők. A kivétel és a leadás is adatbázisban rögzített. A kulcsok darabszámának vagy a felhasználási feltételek függvénye, hogy akár elhagyjuk a kulcsos rendszert és elektronikus beléptetőrendszerrel kontrolláljuk a területekre belépést.

Informatika – vagyonvédelem – algoritmusok

Hogyan is kapcsolódik az informatika a vagyonvédelemhez? Még szorosabban, mint gondolnánk. Az információ legkisebb egysége az 1 bit. 0 vagy 1. Pontosan ezt szimbolizálja az elektromos eszközökön a ki/bekapcsolás jel is.

A vagyonvédelem több folyamata is pontosan leírható így:

Igen – Nem
Beléphet – Nem léphet
Fogyasztott alkoholt – Nem fogyasztott alkoholt
Nyitva – Zárva
Eltűnt – Megvan

A Wikipédia meghatározása szerint: Algoritmuson vagy inkább eljáráson olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítás(sorozato)t, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas.

A vagyonvédelem is így fog átalakulni, kevesebb személyes szolgáltatással, több informatikai háttérrel, digitális adminisztrációval, feladatkezelő rendszerekkel és olyan szoftveres támogatással, amellyel a gép és az ember egy adott akcióra a megfelelő reakciót adja meg és a teljes pontossággal riportálja az eseményt. Egyre nagyobb szerep jut a vagyonvédelemben az automatikus képtartalom elemzésnek, a telemetriának, a távoli érzékelésnek és ezzel fokozatosan növekszik majd az Internet igény.