2017-es trendek a videomegfigyelésben

CCTV Camera technology on screen display

Kíbervédelem és videómegfigyelés – Az Intrenet kapcsolattal rendelkező eszközök (IoT) sebezhetőségéről, illetve az ipari robotok sérülékenységéről egyre többször lehet hallani. A biztonságnak már a tervezési folyamatnál és a termékválasztásnál fontos szerepe van. A támogatás nélküli, névtelen termékek válásztásával hatalmas lesz a kitettség. Mindenki veszélyben van, nemrég ipari kamerákat ért nagyobb támadás. A kamerákat feltörék és vagy gyári alaphelyzetre álltak vissza, vagy a kameraképekhez fértek hozzá.

A sebezhető pontok:

  • a felhasználók
  • maga a rendszer és az eszközök
  • vagy a végrehajtás, esetleg a folyamatok hibái

A biztonság sohasem 100%-os és mindig egy folyamatos fejlesztés része, nem pedig egy végső, végleges állapot.

Átalakulóban lesznek éppen ezért a karbantartások is. A jövőben ez nem a kamerák fizikai tisztítását jelenti, mert ez nem lesz szakmunka, erre felesleges lesz technikusi erőforrásokat fordítani, ha a takarító személyzet is el tudja végezni. A karbantartások fő iránya a firmware-ek napra készen tartása, frissítése lesz, az időszakos jelszócserék, ez is leginkább gazdaságosan távoli eléréssel történik.

Deep learning megoldások – A felhő alapú mesterséges intelligencia már megérkezett a vagyonvédelem területére is. A képtartalom elemzés, az intelligens maszkolás, amikor egy képen a nem releváns részek figyelmen kívül hagyása sok esetben már gépi tanulással történik.

Kínai gyártók előretörése folytatódik – A három legnagyobb kínai gyártó, a Hikvision, a Dahua és az Uniview a világpiac 28,8%-át uralták 2015-ben, 2016-ra pedig tovább növelték részesedésüket és már több, mint a piac harmadát lefedik. A Dahua Magyarországon is saját irodát nyitott 2016-ban. A két ngy gyártó tulajdonosi szerkezetébe a kínai állam meghatározó szerepet tölt be. A kamerák felbontása nő, az áruk pedig csökken. A termékek életciklusa is folyamatosan rövidül. Gyakorlatilag egy ipari megfigyelő rendszer szinte 3 évente cserélhető.

A kínálat hatalmas, csőkamerákból a Hikvision-nél közel ezer féle típus közül választhatunk, rögzítőkből is százas a modellválaszték.

Viselhető kamerák – a miniatürizálás, az akkumulátor kapacitások növekedésével a viselhető kamerák is egyre terjednek. Áruk miatt egyelőre inkább a Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban. Ezek a rendszerek általában egy ütésállóbb kivitelű Android alapokon nyugvó SIM kártyával ellátott rögzítőből és a hozzá csatlakoztatott mini kamerából állnak. Nagyfelbontású élőkép streamelésére alkalmasak távoli videomegfigyelő / rögzítő állomásokra.

Drónok – megjelentek és terjednek a vagyonvédelemben a drónok és a robotok. A Knightscope cég járőrrobotjai, amik a Csillagok Háborúja R2D2-jére hasonlítanak, már többször kerültek a címlapra, legutóbb az index.hu-n is, amikor San-Francisco-i hajléktalanokat zaklattak a robotok.

A drónok hazai elterjedését egyelőre még hátráltatja, hogy a vezető nélküli légi járművek törvényi szabályozása még folyamatban van. A másik hátráltató tényező egyelőre a magas áruk, hiszen az év 365 napján bevethető drónjárőr ára többszöröse egy belépő szintű DJI drónnak, amely csak tiszta időben és megfelelő időjárási körülmények között repülhet.

Kliens fejlődés – Sokat fejlődtek a kliensprogramok, illetve a VMS megoldások (Video Management Software). Mára teljesen alapszolgáltatás, hogy a rendszer rendelkezzen VMS-el, illetve ezek funkciói is állandóan bővülnek. Alap a képtartalom elemzés, a riasztások kezelése, illetve a kamerák elhelyezése egy alaprajzon a könnyebb kezelhetőség miatt (E-map)

HD CCTV terjedése – Az analóg hálózatok fejlesztése 2012-ben kezdődött. A technológia gyorsan fejlődik és terjed, hiszen segítségével egy mára használhatatlan, gyenge képminőséget produkáló rendszer könnyen, gyorsan és olcsón átalakítható nagyfelbontású modern megfigyelőrendszerré. Egy új telepítésnél a kamerák és a központi egység csak 30%-ot tesznek ki a költségekből, a többi gyakorlatilag a kábelhálózat kialakításának költsége. A HD-TVI, HD-CVI, AHD rendszereknél nem kell új kábelhálózat, csak a kamerákat és a rögzítőt kell cserélni. A HD rendszerek is egyre “okosabbak”, hasonló analítikus funkciókkal rendelkeznek, mint IP-s társaik.

A trendek 2017-ben: magasabb felbontás alacsonyabb áron, egyre okosabb rendszerek, egyre kisebb sávszélesség-igény és tárhelykapacitás elegendő a fejlődő kódolás és képtömörítés miatt. Intelligens rendszerek és megoldások. Az integráció előtérben: a kaputelefonok, riasztórendszerek, megfigyelés, beléptetés már egyszerűen integrálható egy rendszerben, akár külön fejlesztés nélkül is.